Colofon

In de jaren 70 heb ik 3 jaar als assistent WTK gevaren op het M.S. Prinses Margriet.
Altijd ben ik gek geweest op boten, schepen en de zee.  En heb dan ook een prachtige tijd gehad op dit Opleidingschip voor de Koopvaardij van het Koninklijk Onderwijs Fonds, kortweg het KOF te Amsterdam.
Maar ja, na 3 jaar werd er getrouwd en ben ik gestopt met varen.  De Stoomvaart Maatschappij Nederland of “de Nederland” zoals deze maatschappij in de volksmond werd genoemd heb ik altijd de mooiste scheepvaart maatschappij gevonden die in Nederland heeft bestaan.
Deze Amsterdamse maatschappij heeft precies 100 jaar van 1870 tot 1970 honderdduizenden ambtenaren, gelukzoekers, militairen en planters met of zonder hun gezinnen naar Nederlandsch Indië gebracht en ook weer opgehaald.  Ook zijn er miljoenen brieven en pakketjes heen en weer gevaren van en naar “ons Indië”.  Goederen zoals, rijst, tabak, thee, peper etc. werd door “De Nederland” ook vervoerd van Batavia naar Amsterdam.   Nog steeds zijn er heel veel Nederlanders, Indische Nederlanders en Ambonezen, die ons tijdens de bersiap in Nederlandsch Indië  door dik in dun zijn blijven steunen, die goede herinneringen hebben aan al die mooie zeekastelen en vrachtschepen van de Stoomvaart Maatschappij Nederland.  De afgelopen 30 jaar heb ik honderden ansichtkaarten en foto’s, maar ook relikwieën zoals krantenknipsels, tijdschriften, boeken, een dasspeld, theelepeltjes, Nederlandsch Indisch woordenboek, een stukje zeep, bagagelabels, en nog veel meer verzameld.  Om dit alles niet voor mij zelf te houden ben ik deze site begonnen om anderen die zijn geïnteresseerd in deze prachtige maatschappij, die na een 100 jarig bestaan opging in de fusie maatschappij, N.V. Nedlloydlijnen te Rotterdam, mee te laten genieten van wat ik heb verzameld. De site zal nooit klaar zijn en ik hoop dat ik de komende jaren heel veel mooie kaarten en foto’s, maar ook andere zaken zal kunnen blijven toevoegen.

Klik op de kaart als je deze goed wilt bekijken.


Mooie advertentie voor een Kapitein, Stuurlieden en Scheepswerktuigkundigen.

pm1pm2

pm3pm7

pm9

SMN1779

SMN1777
SMN1778SMN1780
smn1409  smn1409b

smn1409a  

Het MS Prinses Margriet op Terschelling. Aankomst of vertrek?
  
  
  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pm1-1-1024x680.jpg  Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pm2-1-1024x652.jpg


  

Zo ziet ze er nu uit Super Jacht onder de naam Sherakhan.

Heeft u nog spullen die u ook op deze site wilt tonen dan houd ik mij aanbevolen en ook voor sponsoring en adverteren kunt u contact opnemen met mij via mijn emailadres   baliganger@gmail.com . Ik wens u veel kijk- en leesplezier met deze site.

Piet
1 januari 2014.

Zoek schepen op naam

 

sticker500 schoon

Label

scheepvaarthuis
Het Scheepvaarthuis
eXTReMe Tracker